PERİTON DİYALİZDE
BESLENME
Periton diyalizi uygulayan hastalarda beslenme çok
önemlidir. Diyaliz sağlıklı bir böbreğin işlevi
kadar etkin değildir. Vücutta artık ve zararlı
maddeler tamamen temizlenemez. Ancak doğru beslenme
yöntemiyle bu zararlı maddelerin birikimi
azaltılabilir. Periton diyalizinde genellikle sıkı
diyet kısıtlaması gerekmemektedir. Diyette günlük
enerjinin çoğu karbonhidratlardan ve yağlardan
sağlanır.
Periton diyaliz hastalan şeker, bal, reçel gibi
basit karbonhidratlar yerine; ekmek, pilav, makarna,
sebze ve meyve gibi karışık karbonhidratlardan
kullanmalıdır. Zaten periton diyaliz solüsyonlan ile
günde bir çay bardağı kadar şeker alınmaktadır.
Periton diyalizine başladığınızda iştahınızın
olmamasının nedeni solüsyonunuzdan kanınıza geçen
şeker nedeniyle kan şekerinizin yüksek olmasıdır. Bu
da sizi iştahsız yapar. Periton diyalizi
hastalarının kandaki zararlı kolesterol düzeylerinin
yükselmemesi için sıvı yağlan tercih etmeleri
gerekmektedir.
Periton diyalizi hastalarında genellikle periton
sıvısı ile protein kaybı olduğu için diyette protein
kısıtlaması önerilmez. Ayrıca periton diyalizi
uygulanan hastalarda diyalizde kaybedilen protein
miktarı hemodiyalizde kaybedilenden daha fazla
olduğu için protein ihtiyacı artmaktadır. Periton
diyaliz hastasının diyaliz esnasında kaybettiği
proteinin büyük bir kısmı ALBUMİN dediğimiz bir
proteindir. Albumin kaybını en iyi karşlayacak
yiyecek yumurta akıdır. Kaybedilen proteini
karşılamak için sadece yumurta akı yemek yeterli
olmaz. bunun dışında bol protein içeren yiyecekleri
(et,süt,peynir) yeteri kadar tüketmeniz
gerekmektedir.
Periton diyalizinde tuz, hemodiyalize göre daha
fazla atıldığı için tuz kısıtlamasında daha esnek
davranabilir. Periton diyalizinde günde 4-5 kere
değişim yapıldığı için kanda potasyum yükselmesine
fırsat tanınmaz. Bu durumdan ötürü potasyum
kısıtlaması hemodiyalizdeki gibi sınırlı olmaz.
Ancak, yinede hastalar bir öğünde yüksek potasyum
içeren yiyecekleri birarada kullanmamalıdır.
Örneğin; Etli patates yemeği, bulgur pilavı, yeşil
salata, kayısı komposto gibi bir mönü birden fazla
potasyumu yüksek yiyeceği içerdiği için
kullanılmamalıdır. Hem periton diyalizinde hem de
hemodiyalizde fosfor, potasyum yada tuz gibi
vücuttan atılamaz. Bundan dolayı hastaların
fosfordan fakir diyet uygulamaları ve fosfor
bağlayıcı ilaçlarını düzenli kullanmaları
gerekmektedir.