Sizde Rfm Ailesine katılmak istiyorsanız lütfen başvuru formunu doldurunuz.
Rfm Diyaliz Merkezi Anketleri
Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için; Her türlü öneri, istek ve şikayetlerinizi bildirmenizi bekliyoruz.
Nöbetçi Eczaneler
Teknik Donanım
Fotoğraf Galerisi

 

                    

FAYDALI BİLGİLER

 
PERİTON DİYALİZDE BESLENME
Periton diyalizi uygulayan hastalarda beslenme çok önemlidir. Diyaliz sağlıklı bir böbreğin işlevi kadar etkin değildir. Vücutta artık ve zararlı maddeler tamamen temizlenemez. Ancak doğru beslenme yöntemiyle bu zararlı maddelerin birikimi azaltılabilir. Periton diyalizinde genellikle sıkı diyet kısıtlaması gerekmemektedir. Diyette günlük enerjinin çoğu karbonhidratlardan ve yağlardan sağlanır.
Periton diyaliz hastalan şeker, bal, reçel gibi basit karbonhidratlar yerine; ekmek, pilav, makarna, sebze ve meyve gibi karışık karbonhidratlardan kullanmalıdır. Zaten periton diyaliz solüsyonlan ile günde bir çay bardağı kadar şeker alınmaktadır. Periton diyalizine başladığınızda iştahınızın olmamasının nedeni solüsyonunuzdan kanınıza geçen şeker nedeniyle kan şekerinizin yüksek olmasıdır. Bu da sizi iştahsız yapar. Periton diyalizi hastalarının kandaki zararlı kolesterol düzeylerinin yükselmemesi için sıvı yağlan tercih etmeleri gerekmektedir.
Periton diyalizi hastalarında genellikle periton sıvısı ile protein kaybı olduğu için diyette protein kısıtlaması önerilmez. Ayrıca periton diyalizi uygulanan hastalarda diyalizde kaybedilen protein miktarı hemodiyalizde kaybedilenden daha fazla olduğu için protein ihtiyacı artmaktadır. Periton diyaliz hastasının diyaliz esnasında kaybettiği proteinin büyük bir kısmı ALBUMİN dediğimiz bir proteindir. Albumin kaybını en iyi karşlayacak yiyecek yumurta akıdır. Kaybedilen proteini karşılamak için sadece yumurta akı yemek yeterli olmaz. bunun dışında bol protein içeren yiyecekleri (et,süt,peynir) yeteri kadar tüketmeniz gerekmektedir.
Periton diyalizinde tuz, hemodiyalize göre daha fazla atıldığı için tuz kısıtlamasında daha esnek davranabilir. Periton diyalizinde günde 4-5 kere değişim yapıldığı için kanda potasyum yükselmesine fırsat tanınmaz. Bu durumdan ötürü potasyum kısıtlaması hemodiyalizdeki gibi sınırlı olmaz. Ancak, yinede hastalar bir öğünde yüksek potasyum içeren yiyecekleri birarada kullanmamalıdır. Örneğin; Etli patates yemeği, bulgur pilavı, yeşil salata, kayısı komposto gibi bir mönü birden fazla potasyumu yüksek yiyeceği içerdiği için kullanılmamalıdır. Hem periton diyalizinde hem de hemodiyalizde fosfor, potasyum yada tuz gibi vücuttan atılamaz. Bundan dolayı hastaların fosfordan fakir diyet uygulamaları ve fosfor bağlayıcı ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekmektedir.

         geri dön