Sizde RFM Ailesine katılmak istiyorsanız lütfen başvuru formunu doldurunuz
Rfm Diyaliz Merkezi Anketleri
Sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için; Her türlü öneri, istek ve şikayetlerinizi bildirmenizi bekliyoruz.
Nöbetçi Eczaneler
Teknik Donanım
Fotoğraf Galerisi

 

                    

FAYDALI BİLGİLER

 
HEMODİYALİZDE BESLENME
Hayatımızı sürdürebilmek için besinleri uygun miktarlarda almak zorundayız. Düzgün beslenmeyle vücudun büyümesi, gelişmesi ve organlarımızın çalışabilmesi için gerekli enerjiyi sağlarız. Bu nedenle sağlıklı ve kronik bir hastalığı bulunan herkesin besinler ve beslenme hakkında bilinçli olması gerekmektedir.
Hemodiyaliz hastalarının hastalıklarına ve diyaliz özelliklerine bağlı olarak beslenme şekillerini bilmeleri hastalığın seyri için büyük önem taşımaktadır. Hemodiyaliz hastalarında günlük enerjinin çoğu karbonhidratlar ve yağlardan sağlanır. Hemodiyaliz hastalarının daha çok kullanmaları gereken karbonhidratlı besinler; ekmek, pilav, makarna, sebze, meyve gibi kompleks karbonhidratlardır. Basit karbonhidrat dediğimiz şeker, bal, reçel gibi gıdaların tüketimini ise kilo durumumuz belirlemektedir. Eğer kiloluysak bu besinleri tüketmememiz gerekmektedir. Karbonhidratlı besinlerin fazla tüketimi vücutta yağ olarak depolanmaktadır.
Diyetimizde tercih etmemiz gereken yağ çeşidi sıvı yağlar olmalıdır. Hayvansal ve katı yağlar kolesterolün yükselmesine, kalp-damar problemlerinin gelişmesine ve fazla kilo kazanımına neden olur. Diyalize giren hastaların diyalize girmeyen hastalara kıyasla protein ihtiyacı daha fazladır. Bunun nedeni diyaliz esnasında protein kaybının olmasıdır. Karbonhidrat ve yağların vücutta yanmaları sonucu zararlı maddeler oluşmaz, ancak proteinlerin vücutta yanmaları sonucu zararlı maddeler oluşmaktadır. Bu zararlı maddelerin oluşum miktarını azaltmak için diyetisyeniniz tarafından size önerilen miktarlarda protein kaynaklı besinleri tüketmeniz gerekmektedir.
Hemodiyaliz hastalarını ilgilendiren en önemli noktalardan biride potasyumdur. Kan potasyumunun yükselmemesi, çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Eğer yapılan kan incelemelerinde kan potasyumunuz yüksek çıktıysa yukarıda belirtilen potasyumlu yiyeceklerden kaçınmanız gerekmektedir.
Diyaliz hastalarında genellikle yüksek seyreden diğer bir mineral ise fosfordur. Fosfor özellikle proteinden zengin besinler olmak üzere birçok besinde bulunur. Hemodiyaliz esnasında fosfor, potasyum gibi rahat temizlenemez. Bu nedenle hastaların fosfordan zengin besinlerin tüketimine özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun dışında fosforu barsak da bağlayıp dışkı yoluyla atılmasına yardımcı olan fosfor bağlayıcı ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekmektedir.
Diyaliz hastalarında böbrek işlevini yitirdiği için vücutta tuz birikmektedir. Bu nedenle hastaların fazla tuzlu yiyecekler tüketmemeleri gerekmektedir. Fazla tuz alımı, hastanın tansiyonunun yükselmesine, fazla susamasına ve bunun sonucunda da fazla su içmesine neden olmaktadır.
Tuz, suyu vücutta tutan bir madde olduğundan da hastanın iki diyaliz arası fazla kilo almasına neden olacaktır. Diyaliz hastalarında sıvı kontrolü önemli bir unsurdur. Diyalize giren hastaların çoğunun hiç idrarı yoktur. Bu nedenle içilen su ve diğer içecekler ile besinlerdeki sıvı vücutta birikir. İki diyaliz arasında 1,5-2kg üzerinde kilo almamaya dikkat edilmelidir. Fazla kilo alımı ödem, nefes darlığı, tansiyon, kalp yetersizliği, diyaliz esnasında fazla su çekilmesine bağlı adale krampları ve tansiyon düşüklüğüne neden olmaktadır.
Diyetisyeniniz veya doktorunuzun önerdiği miktarlarda sıvı alımı sizi bu rahatsızlıklardan uzak tutacaktır.


         geri dön